Home PageOver katten- en hondenvoer

Over katten- en hondenvoer

Informatie over katten- en hondenvoer

Krokante brok
De meeste dierenbezitters voeren hun hond en kat brokken. De reden dat wij dit voeren komt voornamelijk omdat we het zo geleerd hebben van dierenartsen, dierenspeciaal-zaken en commerciële brokkenfabrikanten.

De krokante brok is zo’n 40 jaar geleden geïntroduceerd. Duizenden jaren zijn honden en katten grootgebracht op botten en etensresten. Met de juiste voedingsverhouding bleven ze in prima gezondheid, zonder brokken. Er gaan inmiddels miljoenen om in de brokkenindustrie.

Met brokken en blikvoeding krijgt uw huisdier voedingsstoffen binnen en wordt er gezegd dat uw geliefde huisdier niets te kort komt.

maar is dit wel zo?

vlees
De meeste brokken van grote commerciele fabrikanten bevatten nog geen 20% vlees en dit is voor een vleeseter natuurlijk een erg laag percentage. Het vlees dat in brokken verwerkt wordt, is overigens geen biefstuk of kipfilet, maar delen vlees die wij mensen niet willen eten. Denk hierbij aan kippenkoppen en kippenklauwen…

Brokken en blikvoeding worden vaak zodanig geproduceerd (verhit) dat goede, essentiële voedingsstoffen die in vlees zitten verloren gaan. Ook bevatten brokken vaak uitsluitend gekookte voedingsstoffen.
Vitamines overleven dit proces niet, dus die moeten achteraf weer worden aangevuld.
Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, ook alle goede bacteriën en enzymen worden vernietigd. Het grote nadeel hiervan is dat de darminhoud van de hond niet de natuurlijke flora kan opbouwen die zo nodig is voor een goede weerstand.

Om het voer weer op een acceptabel niveau te krijgen, worden vervolgens kunstmatige vitamines, mineralen en andere preparaten toegevoegd.

granen
In brokken zitten vaak veel granen; meestal rond of boven de 50% van het totaal.
Granen komen echter niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond en kat. In de vrije natuur eet bv. een wolf of leeuw hooguit granen als maaginhoud van een prooi en dus in kleine hoeveelheden en altijd in combinatie met meer vers vlees.

Granen zijn het ideale vul- en mengmiddel om de structuur van een brok te kunnen vormen en het is nog goedkoop ook; althans voor de fabrikant!

Granen, in deze grote hoeveelheden, kunnen schimmels en gisten op de huid en in de darmen veroorzaken. Het is ook gebleken dat honden met een chronische oorontsteking goed reageren op voedsel waar geen granen in verwerkt zitten.

Graan bevat voornamelijk koolhydraten. Omdat honden en katten van nature bijna geen koolhydraten eten, kunnen ze granen slecht tot niet verteren. Alles wat niet goed verteert in het spijsverteringsstelsel kan ook niet worden opgenomen door het lichaam. De hond krijgt te maken met veel afvalstoffen, die resulteren in een grote hoeveelheid ontlasting en een hoge bloedsuikerspiegel. Obesitas, diabetes, nier- en leverfalen zijn hiervan vaak het gevolg.

Ook bevatten granen zetmeel en dat zijn suikers, daar worden honden dik van.

Conclusie: hoe minder granen, hoe beter. Er zijn ook brokken met 0% granen.

Om het percentage koolhydraten te berekenen, telt u de procenten uit de analyse van de volgende onderdelen op: (ruw) eiwit + (ruw) vet/olie + (ruwe) as + (ruwe) celstof + vocht (meestal rond de 10%). Het totaal van deze optel som haalt u af van 100 en het koolhydraten percentage blijf over.

houdbaarheid (BHT, BHA en ETHOXIQUINE)
Het is zowel voor de producent als de consument handig als de voeding lang houdbaar is. Om de houdbaarheid te verlengen worden daarom conserveringsmiddelen toegevoegd. In alle brokken zitten anti-oxydanten om het ranzig worden van de vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke anti-oxydanten als vitamine E en C. Sommige echter gebruiken chemische anti-oxydanten zoals BHA, BHT en Etoxyquine (E320, E321, E324).
Op de verpakking worden deze toevoegingen vaak onder een verzamelnaam genoemd, zoals “door EG goedgekeurde anti-oxydanten”.
Deze middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren (autobanden etc.). Ook worden ze gebruikt als onkruidverdelger in de landbouw.
Deze stoffen leiden tot ernstige nier-, lever-, en schildklierschade en zijn kankerverwekkend. Ze zijn verboden in de voeding van baby’s en kleuters; waarom mogen ze dan wel in de voeding voor honden en katten gebruikt worden?!
geperste brok
Een meer natuurlijk alternatief voor de krokante brok is de geperste brok.

Bij het maken van de krokante brok loopt de temperatuur van het voer, onder invloed van druk en toegevoegde warmte, op tot ver boven de 100 graden C. Hierdoor wordt het voer als het ware “gebakken” en ontstaan de zogenaamde krokante brokken.
Bij persen daarentegen loopt de temperatuur niet hoger op dan maximaal 75 graden.Wanneer vetten “gebakken” worden, ontstaan o.a. vele vrije vetzuren die bijvoorbeeld een zeer nadelige invloed hebben op de stofwisseling (lever). Zeer veel darm,- huid- en vachtproblemen liggen hieraan ten grondslag. Bij persen vindt deze vetverandering niet plaats.